FRISSÍTVE - Két órát éltek csak a Budapesten született sziámi ikrek

FRISSÍTVE: világra jövetelünk után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár - írja a 24.hu.

Az édesanyát egy vidéki kórházból szállították a terhesség 28. hetében a legmagasabb progresszivitási szintű, azaz a legsúlyosabb eseteket is ellátó budapesti intézménybe. A klinikán az ilyenkor szükséges vizsgálatokat követően, a terhesség 29. hetében császármetszéssel segítették világra a gyermekeket, akik mindössze két órát éltek.

A Blikk információi szerint a 30. hétre született meg február utolsó napján Budapesten a sziámi ikerpár (lányok), és a szívüknél nőttek össze: ugyan mindkettőjüknek van saját szíve, azok egy közös burokban dobognak.

A lap úgy értesült, a gyermekeknek megvolt mindkét kezük és lábuk, azonban a közös szívburok miatt az orvosok már születésük pillanata óta – császármetszéssel jöttek világra – dolgoztak azon, hogy mindkét baba életben maradjon.

Hasonló eset Magyarországon csak egy volt: a romániai (partiumi) Kisperegen született sziámi ikrek a mellkasuknál nőttek össze, nekik is közös burokban dobogott a szívük, azonban még a májuk is közös volt. A lányok most már 18 évesek, egyikük teljes életet él, az ikerpár másik tagja azonban kerekesszékben él a lap információi szerint.

A világon évente néhány száz sziámi ikerpár születik. Magyarországon utoljára 1991-ben születtek sziámi ikrek.

A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésének megfelelően, valamint a betegjogokat tiszteletben tartva nem adhat bővebb tájékoztatást az ügyben.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?