Már Európában is elsősorban telefonról netezünk

Az európai internetezők több mint a négyötöde már mobil eszközökön, jellemzően telefonon szörföl – derül ki az Eurostat adataiból.

A népszerűségi listán kétharmados részesedéssel a laptopok, majd 54 százalékkal az asztali PC-k következnek, a táblagépek pedig a maguk 44 százalékával sereghajtók.

Az okostelefonra leginkább a spanyolok (93%), a ciprusiak (88%) és a hollandok (88%) vannak rákattanva, bár e téren nem állnak rosszul a horvátok (87%), a britek (86%) és a dánok (85%) sem. A skála másik végén áll sereghajtóként Csehország (55%) és Lengyelország (60%) áll, de még a görögök sem igazán mobiltelefonfüggők.

Románia és Magyarország ahhoz a csoporthoz tartozik, ahol a netezők több mint a kétharmada az asztali gépet preferálja, ide sorolható még Luxembourg és Németország is.

A biztonságra is adunk

A 16 és 74 év közötti európai internetezők véleményét tükrőző felmérésből kiderül az is, hogy az elmúlt évben több mint a 70 százalékuk osztott meg személyes információkat a világhálón, szerencsére a többségük arról is gondoskodott, hogy adataihoz csak kontrollált hozzáférést tegyen lehetővé.

Az érintettek közel fele egyenesen megtiltotta személyes adatainak reklámcélokra való felhasználását, 40 százalékuk pedig a közösségi oldalakon csak korlátozott hozzáférést engedett a profiljához, vagy az oldalán szereplő tartalomhoz – írja a BitPort.

Az Európai Unió statisztikai szervezete 2016-ban készített széles körű felmérést arról, milyen infokommunikációs eszközöket használnak az uniós háztartások, uniós polgárok.

Kapcsolódók

Kimaradt?