Harmincmillió emberrel végezhet évente egy világméretű járvány Bill Gates szerint

A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy valódi veszély egy világméretű járvány, és a lehető leggyorsabban fel kell készülnie rá – jelentette ki a Microsoft-alapító Bill Gates az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia második napján elmondott beszédében. 

Gates felidézte a 2014–15-ös nyugat-afrikai ebolajárványt és az 1918-as spanyolnáthát, és megemlítette annak a veszélyét, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust. Ennek alapján szerinte „valószínű" egy világméretű katasztrófa. „A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy egy levegőben terjedő vírus kevesebb, mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben fel fogja ütni a fejét egy ilyen járvány. Azáltal, hogy nem veszünk tudomást az egészségügyi és a globális biztonság közötti kapcsolatról, veszélybe sodorjuk magunkat" – mondta.  

Bill Gates ezért arra kérte az országokat, hogy fektessenek be az olyan technológiák kifejlesztésébe, amelyekkel néhány hónap alatt le lehet gyártani nagy mennyiségű vakcinát. Felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy ugyanolyan komolyan készüljön fel egy világméretű járványra, mint a hidegháború idején egy esetleges atomtámadásra. 

„Egy világméretű járványra való felkészülés költségét évi 3,4 milliárd dollárra becsülik. Egy pandémiával azonban évente akár 570 milliárd dollár kár érheti az emberiséget" – jelentette ki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?