Elutasította az Európai Parlament a robotadót

Megszavazta az Európai Parlament azt a határozatot, amelyik az európai uniós tagállamok mesterséges intelligencia- és robotika-fejlesztéseit fogja szabályozni. A robotadót nem szavazták meg.

A januárban benyújtott ajánlásokra alapozott határozat etikai standardokat állít, és olyan biztosítási rendszert hoz létre, amely az önvezető autók baleseteit kezeli majd.

Nem mindent fogadtak el azonban. A robotadót például kihagyták, pedig ez azt a célt szolgálta volna, hogy a robotizálás miatt fölöslegessé váló munkaerőt ebből a pénzalapból képezzék át.

Mady Delvaux luxemburgi miniszter, az első jelentés szerzője sajnálatát fejezte ki, hogy egy nyitott és előrelátó vita lehetőségétől zárkózott el a Parlement, nem véve figyelembe az emberek aggályait. A Nemzetközi Robotika Szövetség (International Federation of Robotics) a virágzó iparra, innovációra és versenyképességre hivatkozva üdvözölte a robotadó mellőzését.

Jól döntött az Európai Parlament?
Igen, aki elveszíti a munkahelyét, talál majd mást enélkül is.
Nem, az embereket segíteni kell, ha a robotok miatt veszítik el a munkájuk.
Other
Please Specify:
QuizMaker
 
 
 
 
 
 
Az emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését és a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolta júliusban a Deutsche Post német postavállalat vezetője. Egy interjúban kifejtette, hogy a gazdaság digitális átalakulása „hatalmas esély”, mert növeli az emberi munkaerő termelékenységét. Az ipar digitalizációja révén sok munkahely visszakerül Európába a Távol-Keletről, de az új európai gyárakban főleg robotok végzik majd el a munkát. Ezért kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben, de ez a társadalom egészét tekintve nem „visszalépés”. Senki sem akarhatja komolyan, hogy 50 vagy 100 év múlva is olyan állások legyenek, amelyekben egy gyártási folyamat egyetlen egy szakaszát kell folyton elvégezni. Inkább arra kell törekedni, hogy az alkalmazottak olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez nélkülözhetetlen az ember. Ilyen például az idősek ápolása. (MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?