CIA

A CIA 12 millió oldal dokumentumot tett közzé

Körülbelül 930 ezer dokumentumot, 12 millió oldalt hozott nyilvánosságra a CIA.

A dokumentumok néhány éve már elérhetők voltak, de csak a Maryland-i országos levéltárban, később azonban digitalizálni kezdték ezeket. Bár a hír, hogy ilyen mennyiségű dokumentum online felületre került, elragadja a fantáziánkat, Nick Cullather történész szerint többnyire újságcikkekről van szó, és inkább azért érdekes a gyűjtés, mert kiderül belőle, hogy az elmúlt ötven évben mit olvastak az emberek, hogyan fogta fel a világot a CIA.

A WIRED gyűjtése megpróbál eligazítani abban, hogy mire érdemes rákeresni a gyájteményben. Ajánlják például a híres német tintát, ami láthatatlan, az azonosítatlan repülő objektumokról készült fotókat és elemzéseket.

Érdekesnek számít a berlini  alagút-projekt is: a CIA és a brit titkosszolgálat a Szovjetunió által elfoglalt Berlinbe fúrt volna alagutat, hogy lehallgathassák a telefonokat. EGy informátor elárulta a tervet, a Szovjetunió azonban nem szólt közbe. Az ügyre 1956-ban derült fény.

A Szovjetuinónál maradva: a vélt parapszichológiai kutatásaikról is vannak információk, telepátiáról úgyszintén. Hasonló dokumentumok itt érhetők el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?