Sikeresen megérkeztek az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát szállított a Föld körül keringő űrbázisra.

Az orosz Oleg Novickij, az amerikai Peggy Whitson és az újonc Thomas Pesquet francia kozmonauta érkezett az ISS-re, csatlakoztak az ott lévő háromfős legénységhez, két orosz és egy amerikai űrhajóshoz.

A Szojuz űrhajót csütörtök este bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Az űrhajó a korábbi, "klasszikus" séma szerint, több mint két nap után dokkolt az űrállomáshoz, miután 34-szer megkerülte a Földet. Ez idő alatt az űrhajósok tesztelték az újfajta, a korábbi Szojuzoknál körszerűbb, MC-03 kódjelű űrhajó fedélzeti rendszereinek működését.

Peggy Whitson az űrállomáson tölti be 57. évét, és mire jövő tavasszal visszatér a Földre, három rekordot is megdönt: ő lesz az űrhajózás történetének eddigi legidősebb női asztronautája, mi több, a legidősebb amerikai asztronauta férfiak és nők között. Ez lesz a biokémikus harmadik küldetése az űrállomáson, és most másodszor bízták rá a parancsnokságot. Whitson eddig összesen mintegy 400 napot töltött az űrben.

A mostani misszió jubileumi: a Szojuz MC-03 az ötvenedik űrhajó, amely csatlakozott a Föld körül közel 400 kilométeres magasságban keringő ISS-hez.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?