Snowden Trumpról: magunk kell megépítsük a jobb világot

Edward Snowden nem sokkal Donald Trump megválasztása után elmondta, mi a véleménye az új elnökről – aki korábban azzal is megfenyegette, hogy kivégezteti.

Snowden úgy gondolja, hogy nem kell félnie attól, hogy Putyin kiadatja őt Trump kérésére. "Ha aggódnék a biztonságom és jövőm miatt, akkor még Hawain volnék" – mondta Snowden, aki egyébként 2017-ig kapott menedékjogot az orosz államtól. Elmondása szerint ugyanakkor az emberi jogok védelmezőjeként kezelik Oroszországban, nem árulóként.

Snowden elmondta, nem fél attól, hogy Trump komoly problémákat fog okozni: emlékeztetett arra, hogy sokan Obama elnökségétől is tartottak, és végül nem igazolódtak be a félelmek.

Ha jobb világot akarunk, magunk kell megépítsük azt – emlékeztetett. Szerinte az emberek maguk kell tegyenek saját és adataik biztonságáért, nem a politikusoktól kell változást várniuk. Használják ki a lehetőségeket: böngészéshez alkalmazzák a Tort, levelezéshez a Signalt.

Ez egy sötét pillanat a nemzetünk történetében, de nem a történelem vége. ha pedig együttműködünk, valami jobbat építhetünk" - mondta.

Címlapi illusztrációnk forrása: Brendan Mcdermid/Reuters

Kapcsolódók

Kimaradt?