Snowden szerint oroszok hackelték meg az NSA-t

A napokban tette közzé a Shadow Brokers nevű hackercsoport, hogy hozzáfértek az NSA szervereihez, ahonnan veszélyes kártevőket, fejlett kiberfegyvereket szereztek meg. Snowden szerint oroszok az elkövetők.

Biztonsági szakértők arról vitáztak az elmúlt napokban, hogy valóban az NSA elithacker csapatától, az Equation Grouptól lophatták el a kiberfegyvereket a támadók, esetleg szemfényvesztés az egész. Ezt némileg megválaszolja az, hogy Edward Snowden a Twitteren nem egy, de rögtön tucatnyi tweettel reagált a támadás hírére, amelyben többek közt azt is elmondja, hogy az NSA-t meghekkelni nem olyan nagy dolog, az korábban már megesett.

 


A kémbotrány kirobbantója szerint diplomáciai okokból hozhatták nyilvánosságra a kiberfegyverek egy részét, az ügy pedig a Demokrata Pártot célzó hackertámadások sorozatával is összefügghet.

Snowden meg is nevezte jelenlegi menedékadóját, Oroszországot a legesélyesebb támadóként. Szerinte ez egy figyelmeztetés: a nyilvánosságra hozott kódokkal azt akarják üzenni az USA-nak, hogy az eszközök birtokában már könnyedén tudnak bizonyítani bármilyen olyan támadást, ami az amerikaiakhoz fűződik – írja az Origo.

Címlapi illusztrációnk forrása: centerforsecuritypolicy.org

Kapcsolódók

Kimaradt?