Robotként tér vissza Amerikába Edward Snowden

Internet-vezérelt gép képében szökött vissza az Egyesült Államokba a Wikileaks alapítója, Edward Snowden.

Snowbotot Moszkvából irányítja, és szívesen tesz sétákat amerikai múzeumokban, előadásokon. Az országban akár 30 év börtön is várhat rá, ha felbukkanna, és elítélnék, fizikai valójában tehát kockázatos lenne visszatérnie szülőhazájába.

Az aktivista korábban már jelen volt robotként egy 2014-es TED konferencián, valamint a 2016-os Las Vegas-i CES-en is, mostanság pedig Manhattan, New York utcáit rója.

Az emberek által csak "Snowbotnak" nevezett robotot ő maga irányítja Moszkvából egy 14 ezer dolláros BeamPro speciális billentyűzettel. Fejét táblagép vetíti ki, a videókonferencia-hívásokhoz hasonlóan jelenik meg az élőkép, így tud beszélgetni az emberekkel. Mint ahogy Skype-on beszélgetünk videohívás esetén az ismerőseinkkel. A legjobb benne persze, hogy mivel gurul, irányítója egy gép mögül tudja tetszőleges irányba vezérelni wifin keresztül.

Snowden idén még 50 előadást fog tartani világszerte, köztük több amerikai egyetemen is. Persze a nagyobb megmozdulásokon pihenteti a robotot, és inkább hatalmas kijelzőkről néz le az emberekre, ironikusan a Nagy Testvérre utalva – írja az Origo.

Kapcsolódók

Kimaradt?