Tovább esett a PC-k piaca, de nem mindenki pesszimista

Egyszerre jelent meg Gartner és az IDC felmérése az eladott PC-k piaci számáról a július elejétől szeptember végéig tartó periódusban. Továbbra sincsenek jó híreik.

A két informatikai piackutatónál nagyjából ugyanannyi, 68-69 millió eladott számítógép látszik, ám a szegmens állapotával kapcsolatban meglehetősen különböző véleményen vannak. A Gartner a pesszimistább: náluk markánsabb, 5,7 százalékos éves visszaesést mutatnak, ráadásul a piackutatónál sorozatban ez volt a nyolcadik olyan negyedév, amikor csökkent a globális értékesítés. Szerintük a rossz számok mögött többek között a fejlett piacok digitális eszközökben dúskáló fogyasztóinak "jóllakottsága" áll.

Az IDC úgy látja, 3,9 százalékkal visszaesett az értékesítés darabszáma, ám korábban ennél sokkal rosszabbat, bő 7 százalékos buktát vártak. A részsikert a piackutató az éllovasok között erősödő versenynek tudja be, aminek következtében nem csak konszolidálódott a szektor, de immár olyan termékek is piacra kerülnek, amelyek már megragadják a potenciális vásárlók fantáziáját – írja a BitPort.

Címlapi illusztrációnk forráas: weebly.com

Kapcsolódók

Kimaradt?