Közel kétmilliárd linket törölt a Google öt év alatt

A Google-hoz beérkező Tartalomeltávolítási kérelmek számadaiból kiderül: az elmúlt öt évben több mint 1,75 milliárd kérés érkezett be, hogy szerzői jogi problémák miatt ne szerepeljen az URL a keresőben, és ennek 91 százalékát jóvá is hagyta a keresőcég.

A folyamat a következő: a szerzői jog tulajdonosa beküldi a tartalom eltávolítására irányuló felszólítást, mire a Google azt ellenőrzi, hogy a beadvány hiánytalan-e és nem tartalmaz-e "más hibát". Az intézkedéseket a cég az amerikai DMCA törvényre hivatkozva végzi el, és az eredményről a Search Console rendszerén keresztül értesíti az érintett webhely rendszergazdáját - hogy a tartalom nem fog látszani innentől kezdve a Google keresőjében.

Ezt követően a rendszergazda vagy a tartalom szolgáltatója viszontbejelentést tehet, majd a Google dönt a tartalom visszaállításáról, de nem vállalja a közvetítést a két érintett fél között. Ha a szerzői jogok tulajdonosa továbbra is úgy véli, hogy a tartalom jogsértő, bírósághoz fordulhat.

A jelenlegi állás alapján a Google a 91 százalékát elfogadta a bejelentéseknek, ami több mint 1,752 milliárd keresőből eltávolított URL-t jelent. Mindössze 2,1 százalék azoknak a linkeknek az aránya, amelyet a Google nem távolított el a felületéről, ez közel 40 millió elutasított URL. Emellett 16,3 millióra rúg a bejelentett érvénytelen hivatkozások száma és közel 118 millió az ismétlődő link – írja a hwsw.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?