A rendszeres futás az agyat is edzi

A futás nemcsak az izmokat dolgoztatja meg, hanem az agyat is. Az eredetileg a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent, de a New York Timesban is feldolgozott kutatás azt vizsgálta, hogy az aerob testmozgás hogyan hat az agyra. Jó hír azoknak, akik rendszeresen futnak, hogy a hobbijuk kifejezetten jó hatással van az egyik legfontosabb szervünkre, legalábbis az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) legújabb tanulmánya szerint. 

Az egérkísérletekben az állatok izomsejtjeibe olyan különleges peptidet juttattak, ami úgy befolyásolta az anyagcseréjüket mintha valamilyen aerob mozgást végeznének - írja a divany.hu a tanulmány alapján. Aztán megnézték milyen anyagokat termeltek az izomsejtek a nem létező edzés alatt és ezek közül is a cathepsin B nevű proteint vizsgálták meg tüzetesebben. Ez a fehérje segít az izmoknak regenerálódni, de eddig nem sikerült rájönni, hogy kapcsolat lenne az agyi aktivitás és a cathepsin B között. A proteinből ezért idegsejteket tartalmazó petricsészékbe tettek, a neuronok pedig ennek hatására még több olyan fehérjét termeltek, amelyek a neurogenezisben, vagyis az új idegsejtek létrejöttében fontos szerepet játszanak.

A kísérlet következő fázisában már embereket és majmokat vizsgáltak, ugyanis mindkét egyed vérében megfigyelhető a cathepsin B termelődés testmozgás során. A pozitív hatásait viszont akkor vették észre, mikor a tesztalanyok futottak és jobb mentális teljesítményük lett mint edzés előtt. A legjobb eredményeket azok produkátlák, akik 4 hónapon át heti háromszor egy vagy több órát futottak, és természetesen az ő vérük tartalmazott a legmagasabb mértékben cathepsin B-t. 

Tehát a kutatások szerint az agy valóban jobban működik edzés hatására, mert a több mozgás magasabb cathepsin B szintet jelent. A rossz hír, hogy ez valóban észrevehető legyen, ahhoz tényleg igazán sokat és rendszeresen kell edzeni. A kutatás nem tér ki arra, hogy mi van azokkal, akik nem edzenek heti háromszor keményen, de a Times írója szerint azt azért feltételezni lehet, hogy bármennyi edzés jobbat tesz az agynak (és egyébként a szervezetnek) mintha egyáltalán nem mozognánk. Sőt, a cikk kitér a futás többi, agyra gyakorolt pozitív hatására, mint például arra a tanulmányra, ami szerint egy szabadtéri edzés 7,7 százalékkal növeli az ember önbizalmát és 14,2 százalékkal az általános közérzetét. 

Kimaradt?