A palesztin támadásokért perelik a Facebookot

Egy milliárd dollárra perelte a Facebookot a Shurat Hadin nevű csoport, amely a palesztinok által elkövetett támadások áldozatainak hozzátartozóit képviseli. Szerintük a közösségi oldal kommunikációs platformot szolgáltat a Hamász katonai csoportnak, így hozzájárul a támadásaik szervezéséhez.

A felperesek a New York-i bíróságon nyújtották be a keresetet, melyben azt állítják, hogy a Hamász arab terroristacsoport a Facebook közösségi oldal segítségével terjeszkedik, és az egyik legfontosabb eszközük terrortámadásaik megszervezéséhez.

Az oldalon keresztül taktikai információkat osztanak meg tagjaikkal és követőikkel, emlékeztetőket posztolnak a készülő akciókról. A kereset szerint a Facebook megsérti az Egyesült Államok terrorellenes törvényeit azzal, hogy felületet nyújt a terrorszervezet akcióihoz.

A Facebook annyit írt a Bloombergnek az üggyel kapcsolatban, hogy szeretnék, ha a felhasználók biztonságban éreznék magukat. Ezért az oldalon nincs helye erőszakra buzdító tartalomnak, fenyegetésnek, terrorizmusnak és gyűlöletbeszédnek. A Facebook márciusban felfüggesztette azt az oldalt, ami a Palesztin felkelést reklámozta Izrael ellen, mert az közvetlenül erőszakra buzdított – írja az Origo.

A gázai Hamász csoportot az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael is terroristacsoportként tartja számon. A felperesek által képviselt áldozatok mind amerikaiak voltak, köztük a 28 éves Taylor Force is, akit Izraelben késeltek halálra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?