Elkészült a lövöldözés miatt riasztó applikáció a riói olimpiára

Olyan okostelefonos alkalmazást indított az Amnesty International, amelynek segítségével azonnal értesülhetnek a felhasználók arról, ha Rio de Janeiróban valahol lövöldözés tör ki az olimpia idején, vagy valamilyen más támadás történik.

A Fogo Cruzado (Kereszttűz) néven futó alkalmazást a várakozások szerint a lövöldözések szemtanúi töltik majd fel adatokkal – olvasható a londoni székhelyű szervezet helyi idő szerint kedden kiadott közleményében.

A riói szegénynegyedekben mindennaposak a tűzpárbajok – jegyezték meg. Az alkalmazás tesztfázisa decemberig tart, és Jacarezinho, Manguinhos, Complexo da Maré, Complexo do Alemao, Acari, Cité de Dieu, illetve Morro Agudo (Nova Iguacu) nyomornegyedeiben próbálják ki először – közölték a jogvédők.

Többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények száma a csaknem 6,5 millió lakosú délkelet-brazíliai nagyvárosban. Január és április vége között 1715 embert gyilkoltak meg Rióban, ami csaknem 16 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest – írta májusban közzétett tanulmányában a brazil közbiztonsági intézet.

Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságát 65 ezer rendőr és 20 ezer katona szavatolja majd, egy részük a nyomornegyedekben felügyel a rendre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?