Tavaly az energiaigények negyedét fedezték zöld technológiával

A REN21 globális megújulóenergia-politikai hálózat frissen publikált tájékoztatójából kiderül, hogy a vállalatok összesen 147 gigawattnyi kapacitást létesítettek globálisan 2015-ben.

A kapacitások 77 százaléka származott szél- és vízenergiából. A globális megújulóenergetikai kapacitások jelenleg 1849 gigawattot tesznek ki, ami azt jelenti, hogy a zöldáramtermelés 23,7 százalékát képes fedezni a globális villamosenergia-igényeknek.

A Renewable Energy Policy Network for the 21st Century jelentése szerint a globális fotovoltaikus kapacitás 50 gigawattal nőtt, ezzel jelenleg összesen 227 gigawatt a globális napelemes kapacitás. A szélenergetikai létesítések 63 gigawattal bővültek, ezzel összesen 433 gigawatt a szél alapú megújuló energiatermelés kapacitása világszerte, derül ki a REN21 2016-os globális megújulóenergetikai státuszjelentéséből.

A becslések szerint az épületek fűtésére és hűtésére igénybe vett energia 8 százalékát fedezik megújuló energiaforrások, míg a közlekedésben is a fenntartható fejlődés irányába halad az energetika: az üzemanyag igények mintegy négy százalékát ma már bioüzemanyagokból fedezi az emberiség – írja a smartinvest.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?