Forradalom az energiaiparban: jön az ingyen áram?

Az alternatív energiaforrások párosulva az áram tárolásának új eszközeivel nem csupán a világ energiagazdálkodását forradalmasítják, hanem a világgazdaságot és a geopolitikai viszonyokat is felforgatják - idézet a BBC-t a napi.hu.

Az áramtárolás jelenleg az amerikai Tesla elektromos autóiban a legfejlettebb. Ennek a megoldásnak a változatai fognak elterjedni a világban. Nem évtizedek, hanem évek alatt. A napelemek ára öt év alatt 80 százalékkal zuhant - emlékeztet Ben Warren energetikai tanácsadó. Ugyanez fog lezajlani az áramtárolási eszközök piacán. Ez azt jelenti, hogy az áramraktározás a megújuló energiákkal párosulva forradalmat idéz elő a háztartásokban. Azaz a napkollektorokkal közösségek és háztartások is képesek lesznek önmagukat ellátni villamos energiával.

Ez azzal is jár, hogy felborul az áramellátás elmúlt 100 évben kialakult rendje. Eddig nem volt kihívója a központi erőművekre alapuló modellnek, most azonban már van. Ezt látva a Barclays rontotta az áramtermelő cégek részvényeire adott minősítését. A Citibank szerint az energiaszolgáltató vállalatok a fejlett országokban el fogják veszíteni piacaik felét. Nem véletlen, hogy a német E.On bejelentette, hogy leválasztja fosszilis energiahordozókra, illetve atomenergiára alapuló üzletágait és a zöldenergiára koncentrál.

Az áramtárolás fejlődése utat nyit az előtt, amit Bill Watkins energetika szakértő az "energia demokratizálásának" nevez. Megszűnik a fogyasztók kiszolgáltatottsága az energiacégeknek, képessé válnak saját magukat ellátni árammal, amely a berendezések telepítése után gyakorlatilag ingyenes lesz a számukra. Úgy "terem" mint a kertjükben lévő cseresznyefa gyümölcse.

Kimaradt?