Netcenzúrát hozhat az EU-kódex

Az internetes szólásszabadság miatt aggódnak szakértők és aktivisták. Az EU-kódex ugyanis túlteljesítésre kényszerítheti az olyan techóriásokat, mint a Facebook és a Google, ezért olyan tartalmat is törölnek majd, amely egyébként nem ütközik törvénybe.

Aggasztja a szakértőket és aktivistákat az Európai Bizottság által kedden kiadott magatartási kódex, amelynek célja az online gyűlöletbeszéd visszaszorítása lenne.

Az ugyanis szerintük kormányzati döntési jogköröket ad az olyan magánvállalatok kezébe, mint a Facebook, a Twitter, a Google és a Microsoft, amelyek aláírták az uniós dokumentumot. Ezzel vállalták, hogy 24 órán belül felülvizsgálják a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszok többségét, és szükség esetén eltávolítják a vitatott tartalmakat.

"A közelmúltbeli terrortámadások emlékeztettek bennünket arra, hogy sürgős lépéseket kell tennünk az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A közösségi média sajnálatos módon az egyik olyan eszköz, amelyet a terrorista csoportok a fiatalok radikalizálására, a rasszista csoportok pedig az erőszak és a gyűlölet terjesztésére használnak" - fogalmazott Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Az európai kormányok a közösségi média felületein elharapódzó iszlamista, antiszemita vagy éppen bevándorlóellenes radikális tartalmakat próbálják meg visszaszorítani a korlátozásokkal. Azonban a szakértők és aktivisták aggódnak az internetes szólásszabadságot korlátozó trendek miatt. Az uniós kódex ugyanis a techvállalatok kezébe adja a döntés jogát, hogy egy adott országban mi tartozik a legális közbeszéd kategóriájába, és mi nem. Ezáltal összemosódhatnak a határok a valóban illegális, illetve az adott cég szabályzata szerint tiltott tartalmak között, miközben ez utóbbi jóval szélesebb kategória.

"Kötelezettségvállalás"

A legnagyobb közösségi oldal hangsúlyozta, a megegyezés csupán egy kötelezettségvállalás az irányelvek betartására. "Eddig is több millió jelentett tartalmat vizsgáltunk felül hetente, és világszerte számos többnyelvű csoportunk dolgozik ezen" - mondta Monika Bickert, a Facebook globális politikáért felelős munkatársa.

A szakértők azonban attól tartanak az EU-kódex túlteljesítésre fogja kényszeríteni a cégeket, amelyek puszta elővigyázatosságból törölnek majd olyan tartalmakat is, amelyek egyébként nem ütköznének törvénybe. Veszélyes precedens áll előttünk. A kódex nem foglalkozik azzal, hogy a különböző nemzeti szabályozások különböző tartalmakat tartanak jogellenesnek" - mutatott rá Danny O'Brien, az Elektronikus Szabadság Alapítvány nemzetközi igazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?