Közös transzatlanti netkábelt húz ki a Facebook és a Microsoft

Az eddigi legnagyobb sávszélességű mélytengeri adatkábellel köti össze az Egyesült Államokat és Európát a Microsoft és a Facebook, a MAREA vezeték már jövő októberben megkezdheti az adatátvitelt.

Összefog a Facebook és a Microsoft, a két cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint lefektetni az Atlanti-óceánt átszelő eddigi leggyorsabb mélytengeri adatkábelt. A MAREA névre keresztelt vezeték létrehozásában, illetve későbbi működtetésében a Telefonica és leányvállalata, a Telxius is részt vesz.

Hogy a cégek részéről a projekt pontosan mekkora befektetést igényel, egyelőre egyik fél sem árulta el, a két vállalat ugyanakkor a tervek szerint már idén augusztusban elmerül a munkában, a kábel átadását pedig 2017 októberére tervezik.

A spanyolországi Bilbao és az egyesült államokbeli Virginia Beach között húzódó MAREA-ra a Microsoft szerint azért van szükség, hogy ki tudják elégíteni az egyre növekvő ügyféloldali igényeket a megbízható, stabil, nagy sávszélességű kapcsolatokra a vállalat különböző felhős szolgáltatásaihoz, mint a Bing, Office 365 vagy az Azure - illetve valószínűleg a Facebook is tud majd mit kezdeni az bővült kapacitással.

A kábel mintegy 6600 kilométer hosszú lesz, nyolc optikai vezetékpárral, amelyek becsült kezdeti sávszélessége tekintélyes, másodpercenkénti 160 terabitre rúg – írja a hwsw.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?