60 ezer munkást cseréltek le robotokra

A kínai Foxconn óriási kapacitással működik: az 1,2 millió ember foglalkoztató vállalatnak van olyan gyára, ahol 110 ezer ember dolgozik. Illetve csak dolgozott: a South China Morning Post beszámolója szerint az üzem munkásainak száma 50 ezerre csökkent, miután 60 ezer ember helyére robotokat állítottak be.

A vállalat összeszerelő üzemeiben készül majdnem minden olyan, ami aztán a zsebünkben landol. A vállalat gyártja az Apple-nek az iPhone-okat és a Samsung Galaxy telefonjait is, de a Sony PlayStation 4 konzolját is ők készítik el – hogy csak a legfelkapottabb kütyüket említsük. A Foxconn bejelentését idéző BBC szerint a robotika a fokozottan monoton, repetitív feladatoknál veszi át az emberek helyét - írja a hvg.hu.

Egyre több iparágban jutnak egyre nagyobb szerephez a robotok, de más-más szegmensekre más-más hatással lesznek. Sőt konkrét munkakörtől is függ, hogy a gépek kit tudnak majd kiváltani. Az Oxfordi Egyetem és a Deloitte üzleti tanácsadó cég egy közös kutatásban arra jutott, hogy a jelenleg meglévő munkahelyek 35 százalékát veszélyezteti komolyan az elgépesedés a következő 20 évben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?