Megállapodást írt alá a SpaceX az USA Légierejével

Csütörtökön jelentette be az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (United States Air Force, USAF), hogy 83 millió dolláros szerződést kötött a GPS 3 küldetés 2018. májusra tervezett lebonyolítására a SpaceX űrvállalattal.

A légierő 40 százalékkal olcsóbban tudja így pályára állítani a helymeghatározáshoz használt műholdjait. Az ULA vezetősége a csütörtöki bejelentésre közleményben reagált, ebben a költségcsökkentést és a rakétaflotta megújítását ígérik. Az Atlas 5 átalakításával 100 millió dollár alá tudják szorítani a kilövések árát, a költséges Delta 4 vonalat pedig nem erőltetik tovább.

Az ULA egyúttal azt tervezi, hogy alkalmazottai negyedét, azaz mintegy 875 munkavállalót bocsát el 2017 végéig, ezzel is elősegítve, hogy versenyképessé váljon a cég a riválisokkal szemben

 A légierő egyébként nem tehetett mást, minthogy a SpaceX mellett döntsön, hiszen jelenleg Elon Musk cége az egyetlen a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalata mellett, amely rendelkezik megfelelő hitelesítéssel a nagy értékű nemzetbiztonsági- és katonai terhek pályára állításával kapcsolatban, az ULA pedig nem tett ajánlatot a GPS 3 kilövésére - írja az ITcafé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?