Űrhajót gyújtanak fel az űrben

Az amerikai űrhivatal legújabb kísérlete során a SpaceX űrvállalat Hattyú teherűrhajóban raknak tüzet, miután a robot jármű leválik a Nemzetközi Űrállomásról.

A morbidnak tűnő kísérlet során azt vizsgálják, hogyan terjed a tűz mikrogravitációs közegben, hogyan változik az oxigénszint egy zárt térben; megmérik a lángok nagyságát, terjedési sebességét, hőmérsékletét és az égéstermékek mennyiségét.

"A kísérlettel a NASA célja az, hogy csökkentse a hosszútávú felderítő küldetésekkel járó kockázatokat, melyek közül a tűz jelenti az egyik legnagyobb rizikót" - idézték az űrhivatal közleményében Jason Crusant, a NASA Advanced Exploration System programigazgatóját.

A Saffire kísérletsorozat eredményeit egy újfajta, ultrakönnyű tűzálló anyag kifejlesztéséhez fogják felhasználni, amivel az űreszközöket bélelik ki, valamint az űrhajósok felszereléseit, szkafanderét óvnák a balesetektől. A kontrollált gyújtogatás ezen felül segíthet a tűzjelző, illetve tűzoldó berendezések fejlesztésében is - írja a Népszabadság.

Kapcsolódók

Kimaradt?