Végleg eltűnhet a gyermekbénulás vírusa

A következő két hétben a világ szinte összes országában megváltoztatják a gyermekbénulás elleni vírus vakcináját. Erre azért van szükség, hogy véletlenül se jöjjön vissza a poliovirus természetben már nem létező 2-es típusa. Egy éven belül teljesen kipusztulhat a vírus, így ez lehet a második ember által kiirtott vírus a világon.

Idén összesen kilenc gyermekbénulásos esetet jelentettek az egész világról. Ha minden jól megy,jövőre ez a szám nullára csökken, vagyis a polio lehet a második olyan vírus, amelytől sikerül teljesen megszabadulnia az emberiségnek - írja az index.hu. Óriási, világméretű összefogás kellett ehhez. 

Az Egészségügyi Világszervezet polio elleni harcának vezetője szerint tovább kell folytatni a küzdelmet, hogy a még két utolsó országban, Afganisztánban és Pakisztánban is teljesen kiirtsák a vírust. De év végére, vagy jövő tél végére teljesen megszűnhet ez a fajta betegség. Michel Zaffran szerint ez azért óriási eredmény, mert nagyon kevés olyan vírus van, amelynél sikerült ezt elérni. Ezidáig csak egy vírust sikerült oltásokkal eltörölni a Föld színéről, a fekete himlő kórokozóját.

A vírus az 1900-as évektől egyre több megbetegedést okozott, a század közepére kezdett aggasztó méreteket ölteni a bénulásos megbetegedések száma. Az ötvenes években az egész világról jelentettek nagyobb járványokat. A poliovírus okozta megbetegedés miatt járványos gyermekbénulás alakulhat ki, az esetek egy százalékában tartós bénulást okozva. A bénulás oka, hogy betegségnél a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak. Érdekes, hogy a fertőzések 95 százaléka tünetmentes, 4-8 százalékban enyhe lázzal jár a betegség. A gondot azok az esetek jelentik, amikor két-három napos láztalanság után megint láz, gerincfájdalom, aluszékonyság jelentkezik, ezután jön az izomgyengeség, izomfájdalmak, bénulás. Szélsőséges esetben még a légzőizmokat is elérheti a bénulás. Nincs ellenszere, nem lehet hatékonyan kezelni, ezért nagyon fontos a megelőzés.

Az eltelt majdnem harminc év alatt 1,5 millió gyerek életét mentették meg, 13 millióan képesek járni azért, mert a világ egészségügyi szervezetei úgy döntöttek, mindenkit beoltanak. A WHO jelentése szerint 2015-ben összesen 96 ismert polio-fertőzés volt a világon, óriási eredmény, ha azt nézzük, hogy 1988-ban még 350 ezer megbetegedést jelentettek, és ezek többsége gyerek volt. A WHO az UNICEF-fel karöltve világméretű kampányt indított, mert tarthatatlannak tartották azt a helyzetet, hogy naponta ezer gyerek bénul le egész életére. A kampány hatására több mint 2,5 milliárd gyereket oltottak be a világ 200 országában, húszmillió önkéntes részvételével. A kampányt nemzetközi összefogással finanszírozták, több mint 11 milliárd dollárba került az, hogy egy veszélyes vírust sikerül elpusztítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?