Most összedobhatjuk a földönkívülieknek szánt üzenetünket

Bárki segíthet megalkotni azt a digitális üzenetet, amely idegen civilizációknak vinne hírt az emberiségről. A Plútó közelében repülő New Horizons űrszonda memóriájába szeretné ezt feltölteni egy világszerte támogatókat kereső kezdeményezés.

"Olyan üzenetet szeretnénk létrehozni, amely nem csupán a NASA-t, vagy az Egyesült Államokat képviselné, hanem az egész Földet" - hangsúlyozta hétfőn Budapesten Jon Lomberg, a One Earth Message kezdeményezés elindítója.

Az amerikai űrművész és tudományos újságíró négy évtizeddel ezelőtt részt vett a Voyager űrszondákon elhelyezett híres aranylemezek megalkotásában, amelyek szintén az emberiség hírét hordozzák magukkal a világűrben.

A 2013-ban indult kezdeményezés első szakaszában egy 10 ezer aláírással ellátott petícióval igyekeztek felhívni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) figyelmét a kérdésre. Noha az üzenettel kapcsolatban a NASA egyelőre nem foglalt állást, a New Horizons-projekt vezetője, Alan Stern támogatja a kezdeményezést.

A csapat elképzelései szerint az űrszonda memóriájában összesen 150 megabyte tárhelyet tudnának felszabadítani az üzenet számára – írja a nol.hu. az üzenetnek először is tartalmaznia kell majd egy olyan útmutatót, amely segítheti az idegeneket az üzenet többi részének megfejtésében. Emellett háromdimenziós képek, hanganyagok, zene vagy akár software is helyet kaphat a csomagban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?