Ütőképes lézerfegyvert fejleszt az USA

Műveleti körülmények között is működő, hadrendbe állított lézerfegyvert fejleszt az amerikai hadsereg.

A tervek szerint a leendő mobilrendszer 2023-ig készülne el, és az indirekt tűzvédelmi program részét képezné. "Úgy hiszem, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy támadó és védekező feladatokra egyaránt alkalmas, nagy energiájú lézerfegyvert használjon a hadsereg" - közölte Mary J. Miller, az amerikai hadsereg kutatás-technológiai részlegének vezetőhelyettese.

Persze sok még a munka: nem csupán arról kell meggyőződni, hogy a leendő lézerfegyver működőképes-e a forró sivatagoktól a trópusi, párás levegőn át a jéghideg sarkvidékig, hanem arról is, hogy alkalmas-e az amerikai célpontok ellen kilőtt tüzérségi és aknavetőgránátok, cirkálórakéták, és a távolról irányított repülőgépek ("drónok") leküzdésére – írja az Origo.

Jelenleg az ilyen feladatokra alkalmazott, szárazföldi rendszerek legmodernebb képviselője a már harcedzett izraeli Iron Dome (Vaskupola).

A bázisok, repülőterek, és előretolt állomások ellen kilőtt aknavetőket és rakétákat kellene egy gyors reagálású rendszerrel észlelni, követni, a pályát és becsapódási pontot kiszámítani, és a nagy energiájú lézerfegyverrel megsemmisíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?