Meghackelték a Székely Hírmondó szavazógépét

Szentgyörgyi fiatalok meghackelték a Székely Hírmondó internetes honlapjának szavazógépét. Miután a háromszéki napilap arról kérdezte olvasóit, hogy mi a véleményük színházi előadások cenzúrázásáról, néhányan összeültek és beizzították a laptopokat.

A honlapon megjelenő kérdés apropóját egy olvasói levél adta, amelyben egy férfi felháborodását fejezi ki a látott darabról. A levélben végül felteszi a kérdést: „Hol van az a kultúrbizottság, amely cenzúrázná, és megkímélne minket, átlag kultúrakedvelőket az ilyen jellegű előadásoktól?”

A cikk alatt számos ellenvetés, illetve helyeslő hozzászólás megjelent, végül a lap úgy döntött, megszondáztatják olvasóikat is. A kérdés az: „egyetért azzal a felvetéssel, hogy »cenzúrázni« kell a közpénzből működtetett színházak előadásait?” Erre reagáltak sepsiszentgyörgyi fiatalok, akik egész éjjeles munkával, több laptop segítségével a legutolsó válaszlehetőségre – „egyetértek, bár nem járok színházba” – adták le a voksukat, cikkünk írásakor közel 20 ezerszer.

Megkeresésünkre azt válaszolták: "nem tudtuk eldönteni, hogy kell-e cenzúra, vagy nem, mert ennyire fontos és nehéz kérdést még nem szegezett nekünk senki... és akkor azt tettük, amit bárki tenne ilyen esetben: megkérdeztük a közvéleményt. Szóval a tegnapi nap Háromszék összes faluját bejártuk és mindenkit egyenként megkérdeztünk, mit választana. És meglepő módon mindenkitől ezt a választ kaptuk. Szóval a szavazat reális, mi csak segítettünk olyan embereknek is szavazni, akiknek nincs internetjük, színházba se járnak, de véleményük van! Ezt nagyon fontosnak tartottuk, hogy az ilyen kérdésekben ne diszkrimináljunk senkit!"

Dimény H. Árpád, a lap vezető szerkesztője érdeklődésünkre elmondta, az akciót vagányságnak tartja, véleménye szerint a 21. században ez egy tökéletes válaszakció. „Ugyanakkor nem tartom sem személyeskedőnek, sem rágalmazónak, jó kis tükröt mutat a társadalmunkról” – fogalmazott.

FRISSÍTÉS: Vasárnap délután, kevéssel fél 1 előtt a honlapról eltűnt a szavazógép.

Kapcsolódók

Kimaradt?