Először ünnepelték a tudományos pályát választó nők nemzetközi napját

A nők tudományos életbeli alulreprezentáltságára hívta fel a figyelmet az UNESCO és az Európai Parlament is a tudományos pályát választó nők és lányok nemzetközi napján, amelyet idén tartottak meg először.

Az ENSZ Közgyűlése tavaly decemberben nyilvánította február 11-ét a tudományos pályát választó nők és lányok nemzetközi napjává. Az UNESCO főtitkára a nemzetközi nap alkalmából közzétett üzenetében hangsúlyozza: ma nagyobb szüksége van a világnak a tudományra és a tudománynak a nőkre, mint bármikor. Irina Bokova emlékeztet arra, hogy a legutóbbi UNESCO-jelentés szerint a világ tudományos kutatóinak csupán 28 százaléka nő. A nők kevésbé férnek hozzá a forrásokhoz, és kisebb esélyük van arra, hogy vezető pozícióba kerüljenek a tudományos életben.

Mélyreható és maradandó változásokra van szükség minden szinten: a nők és lányok tudományos oktatásától kezdve egészen a tudományos kutatásokban való részvételükig - mutat rá az UNESCO főtitkára, kiemelve, hogy egyetlen ország sem képes előrelépni kreativitása, energiája és álmai csupán felét használva.

Az Európai Parlament a nemzetközi napon Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy míg az unió országaiban a nők a lakosság felét adják, addig az EU-ban dolgozó kutatók között csak 33 százalék az arányuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?