Ilyen volt az év a nyugati szexizmus nézőpontjából

Annak ellenére, hogy sokak szerint a nyugat jól teljesít a szexizmus és a nemi egyenlőtlenségek elleni küzdelemben, továbbra is számos probléma felmerül ezen a téren. Ezek idei „legszebb”, többnyire brit példáit gyűjtötte egybe a The Guardian egyik szerzője, hónapokra bontva az évet.

Január

A BBC egyik műsorvezetőjét, Rita Orát árasztották el kritikákkal, miután egyes vélemények szerint „túl sokat mutatott magából”. Ebben a hónapban Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt vezetője azt mondta a szoptató anyákról, túlságosan hivalkodók, és „a sarokban kellene ülniük”.

Február

A Magic Mike XXL film trailerét követően több publicista megjegyezte, mára a férfiak inkább vannak tárgyiasítva, mint a nők – a The Guardian szerzője szerint erre feministák millió ellenpéldával szolgálhattak volna, ha van rá erejük a röhögéstől.

Március

Rachel Reeves, a Munkáspárt tagja azt mondta, megtartaná miniszteri munkáját a megválasztásuk esetén terhessége ellenére – egyes reakciók szerint nem volna képes teljes koncentrációra, nem kellene hobbiként kezelnie a terhességet.

Április

A választások előtt számos lapban azzal próbálták kritizálni a női jelölteket, hogy hiányos öltözékű modellekre photoshopolták rá az arcukat, és több figyelmet szenteltek a cipőikre, mint a nézeteikre.

Május

Pánikot keltett a FIFA bejelentése, hogy új videójában női csapatokat is szerepeltetne. „A nők tönkretették a bolygót, és most tönkreteszik a FIFÁ-t”, rta egy Twitter-felhasználó.

Június

A Női Világkupán, miután a elődöntőbe jutott a brit női csapat, a Futballszövetség tweetjében az állt, „oroszlánjaink ma visszatérhetnek, hogy anyák, partnerek és lányok legyenek…” – később, a kritikáknak engedve letörölték Twitter-felhasználójukat.

Július

Serena Williams wimbledoni győzelme után egyes lapok mindennel foglalkoztak, csak éppen a teljesítményével nem.

Augusztus

Nem foglalkozni eleget a házimunkával kövérré teszi az embereket, írta a Daily Mail, persze a mellékelt fotójukon egy csinos nő jelent meg, aki éppen a földet törli fel.

Szeptember

Amikor Jeremy Corbyn, a Munkáspárt frissen választott elnöke Diane Abbott-ot tette meg egy államtitkárává, a lapok korábbi kapcsolatukról írtak, ismét nem a lényegről.

Október

A The Spectator három nappal a Feminism in London rendezvény előtt azt írta, a feminizmus halott, ideje továbblépni. A főváros legnagyobb feminista konferenciáját tartották meg aztán…

November

Egy – csak férfiakból álló biotech csapat nyilatkozata szerint megvalósították, hogy a vagináknak barackillatuk legyen.

December

A SuperGurl „erőszakoljatok meg minket most” szlogennel reklámozta a Black Friday-t, Később eltávolították a fotót, és bocsánatot kértek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?