Gondolatolvasó chipeket ültetnének katonák agyába

Az amerikai kormány olyan implantátumon dolgozik, amivel a katonák agya közvetlenül kommunikálhatna a számítógépekkel. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelő részlege (DARPA) kedden rántotta le a leplet új kutatási programjáról, amelynek keretén belül egy minden eddiginél gyorsabb agy-gép interfész megvalósítását tűzték ki.

Az interfész valójában egy olyan fordító lenne, ami az agy idegsejtjeinek elektrokémiai nyelvét alakítaná át egyesekké és nullákká,azaz a számítógépek által értelmezhető bináris kóddá.

A cél, hogy pusztán gondolattal lehessen vezérelni számítógépeket. Az első ilyen technológia ugyan már évekkel ezelőtt felbukkant, még rendkívül lassú és zajos velük a kommunikáció - ezen szeretnének javítani.

A DARPA már évek óta fejleszt katonák agyába ültethető chipeket. A szervezet víziója lényegében az, hogy harci helyzetben a katonák telepatikus úton, gondolatátvitellel kommunikáljanak egymással. Ezzel helyettesítenék a fronton sokszor körülményes rádióhasználatot, illetve akció közben is hatékonyabban tudnának alakzatba rendeződni a zsoldosok – írja az Origo.

Egyes vélemények szerint ez annak lehetőségét is megteremtheti, hogy a katonák gépteremből vezérelt, algoritmusok alapján parancsokat teljesítő robotokká váljanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?