Megtalálhatták a cukorbetegség gyógymódját

A University of California kutatói arról számoltak be, hogy ha több milliárd immunsejtet injektálnak egy cukorbeteg szervezetbe, az képes újra elkezdeni inzulint termelni, ami révén lebomlik a vérben lévő cukor.

Szakértők szerint a mintegy egy évig tartó kezelés alapjában változtathatja meg az egyes típusú cukorbetegek életét.

Normális esetben testünkben több millió reguláló T-sejt (Treg sejt) található, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszer elpusztítsa az inzulintermelő sejteket. Az 1-es típusú cukorbetegek szervezetében azonban nincsen elég Treg sejt a hasnyálmirigy védelméhez, így az nem tud elegendő inzulint termelni, gyakran pedig teljesen leáll a működése. Minden 1-es típusú cukorbeteg naponta több injekcióval juttatja be szervezetébe az inzulint.

A kaliforniai kutatók most arról számoltak be, hogy a Treg sejteket ki lehet nyerni a testből, majd laboratóriumi kezelések után vissza lehet injektálni a testbe. Miután ezen sejtek visszajutottak a véráramba, visszaállítják a normális állapotot, amikor az inzulintermelő sejtek munkáját nem akadályozza meg az immunrendszer, így a szervezet maga is képesek inzulint termelni – írja a házipatika.com

A tesztek során 14 ember próbálta ki a 12 hónapon át tartó kezelést: a legfiatalabb 18, a legidősebb 43 éves volt. Az orvosok két adag vért vettek tőlük, ezzel 2-4 milliónyi T-reg sejtet nyertek ki belőlük, amelyeket tovább tenyésztettek a laborban, majd visszainjektálták őket a szervezetbe. 12 hónap elteltével a visszajuttatott sejtek negyede működött a szervezetben, ezek pedig képesek voltak olyan mértékben megvédeni a hasnyálmirigyet, hogy az inzulint tudott termelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?