Yuppi! Szinte száz diabéteszes fiatal jutott el az ingyenes élménytáborokba

Véget értek a Yuppi Tábor diabéteszes turnusai, a kölyök és kamasz táborokban összesen 94 gyerek és fiatal (7 és 17 év közöttiek) tölthetett élményekben gazdag másfél hetet Mezősályin.

A Yuppi Táborba több mint tíz romániai megyéből (többek között Máramaros, Szatmár, Bihar, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Konstanca megyékből) érkeztek gyerekek, anyanyelvük szerint körülbelül fele-fele arányban románok és magyarok. Minden program két nyelven zajlott párhuzamosan. A gyerekek az övékhez hasonló betegséggel, állapottal küszködő kortársaikkal táborozhattak együtt. Így egymástól is tanulhattak, biztatták, tanították és bátorították egymást.

Romániában közel tízezer kiskorú él 1-es típusú cukorbetegséggel. Ez a betegség feltűnésének pillanatától fogva napi többszöri inzulininjekciót feltételez. A Yuppi Tábor azt a lelkileg és fizikailag biztonságos környezetet biztosította a résztvevő gyerekek számára, amelyben megfeledkezhettek a hétköznapokról, önfeledten mosolyoghattak.

A tábori programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása. Ez segíti a fizikai megerősödést is. Ennek érdekében az egyhetes, ingyenes tábor programja sűrű és színes, teli kihívásokkal és élményekkel. A nappali programok közé tartoztak a kézműves foglalkozások, a színjátszás, zene, fotózás, íjászat, lovaglás, evezés és magaskötél-pályán mászás.

A gyerekek felhőtlen szórakozását egy összetett csapat biztosította: minden gyerek mellett egy HáziManó, azaz kísérő önkéntes tevékenykedett, a MenőManók számtalan foglalkozáson keresztül új lehetőségeket nyújtottak a gyerekek számára, a DokiManók, azaz orvosok, asszisztensek és dietetikusok pedig professzionális egészségügyi felügyeletet biztosítottak a táborozók számára.

A kölyök diabétesz táborba ellátogatott Tóth Szabolcs, alias TSz, humorista, aki a szervezet első nagykövete. „Én ellenzem a betegségeket. Mindenféle betegséget, ami azt illeti. Viszont támogatom a betegeket segítő szervezeteket (...) Mindenkinek támogatnia kellene a Yuppi Tábort!” – mondta TSz.

 

Ebben az évben, mindkét diabéteszes turnusban teljesen ingyen táborozhattak a gyerekek a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából. Hogy ez jövőre is létrejöhessen a szervezet adománygyűjtő SMS kampányba kezdett: „Adományozz gyógyító mosolyokat!” címmel. Bárki, aki SMS-t küld a 8835-ös telefonszámra (Orange, Vodafone, Telekom), 2 EURÓVAL támogatja a Yuppi Tábormozgalom egyesületet, valamint diabétesszel és onkológiai megbetegedéssel együtt élő gyerekek ingyenes táboroztatását.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület ez évi utolsó táborát, az onkológia turnust, augusztus 22 és 29. között tartják szintén a maros megyei Mezősályin. Egyéb információk László Zsuzsa táborvezetőtől a 0749115191-es telefonszámon vagy a zsuzsa@yuppicamp.ro címen kérhetők. 

Kapcsolódók

Kimaradt?