Előállítható a gyémántnál is keményebb gyémántszerű anyag

Szobahőmérsékleten lehet gyémántot gyártani a most felfedezett új szén allotróppal, a Q-szénnel – később akár teljesen kiválthatja a gyémántbányászatot ez a különleges anyag.

A gyémántnál nincs a természetben előforduló keményebb ásvány – legalábbis egészen eddig ez volt a helyzet, írja az Origo. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói létrehozták a szénnek egy új allotróp formáját, amelyet Q-szénnek neveztek el, és amely különbözik az eddig ismert grafit- és gyémántstruktúrától. (Az allotrópia egy adott elem különböző molekula vagy kristályszerkezetű változatait jelenti. Jó példa rá a szén, amelynek a grafit és a gyémánt is allotrop változata. A Q-szén egy új, most felfedezett allotrop változat.)

A most felfedezett változat valószínűleg nagyon kevés helyen található meg a természetben, a kutatók szerint maximum néhány bolygó magjában lehetne rábukkanni, ha természetes formáját keresnénk. Jelenleg laboratóriumokban hozzák létre, méghozzá úgy, hogy a kutatók mondjuk egy üvegszerű felületet egy amorf szénnek nevezett anyaggal vonnak be (az amorf szén nem rendelkezik kristályos szerkezettel, porszerű anyag, a faszén és a korom a fő alkotóeleme), majd 200 nanomásodpercenként ( a nanoszekundum a másodperc egy milliárdnyi része) pulzálólézerrel felhevítik (3727 Celsius-fokra), ezt követően lehűtik. Így készül a Q-szénnek nevezett kristályos anyag, amely keményebb, mint a gyémánt, képes energia hatására világítani és ferromágneses tulajdonságokkal rendelkezik.

Attól függően, hogy a lézer milyen időközönként pulzál, a kutatók képesek voltak a gyémántéhoz hasonló kristályosodást is előidézni, méghozzá mindenféle extra nyomás hozzáadása nélkül. Általában ahhoz, hogy mesterségesen hozzunk létre gyémántot, hatalmas nyomásra van szükségünk, mivel a természetben is így jön létre ez a különösen kemény anyag.

Egyelőre azonban még nem kell tömeggyártástól tartanunk: a laborokban csak 20x500 nanométeres nagyságú Q-szenet tudtak létrehozni, ami nagyjából századrésze egy emberi hajszálnak. A legnagyobb kihívás tehát most az, hogy megfelelő mennyiséget lehessen legyártani belőle, mielőtt valóban a gyémántgyártásra adjuk a fejünket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?