Stresszes lehet a Facebook használata 300 ismerős fölött

A Montreali Egyetem tanulmánya szerint, ha a kamaszoknak több mint háromszáz ismerőse van a közösségi oldalon, növeli a hidrokortizon nevű hormon szintjét, amit a szervezet termel stressz alatt.

A kutatók 88 12-17 éves fiatalt vizsgáltak, akik rendszeresen használták a Facebookot - nekik naponta négyszer mérték meg a kortizol szintjüket, és rájöttek, hogy a 300 ismerőssel rendelkezőknek magasabb a szintje.

"Ha már ennyinél kimutatható a változás, el tudjuk képzelni milyen lehet ha valakinek 1000-2000 ismerőse van" – nyilatkozta Sonia Lupien professzor.

A kutatócsoport ugyanakkor elismerte, hogy a stressz szintje nem köthető csupán az ismerősök számához: a közösségi oldal rendszeres használata hosszú távon negatív hatással lehet a fejlődő szervezetekre, a kortizol állandósult megnövekedett szintje ugyanis káros lehet az emberi szervezetre, szélsőséges esetekben akár az agy fejlődésére is hatással lehet, későbbi depressziók kialakulásához is vezethet.

Ugyanakkor azoknál a kamaszoknál, akik gyakran támogatták azzal ismerőseiket, hogy lájkolják az általuk megosztott tartalmat vagy pozitív hozzászólásokat fűztek az olvasottakhoz, csökkent a stressz szintje – írja az Index.

Kapcsolódók

Kimaradt?