Székelyföldön dőlt meg a drónlebegtetés világrekordja

Lebegési rekordot döntött pénteken egy székelyföldi cég drónja, amellyel nem csak a rekordok könyvébe kerülhetnek be, de a drónok kereskedelmi használatának is lökést adhatnak – számolt be a hvg.hu.

A világcsúcs eddig az amerikai Forrest Frantz mérnök drónjának 99 perc 23 másodperces lebegési ideje volt. Ezt a rekordot döntötte meg Csíkszentsimonban a Spider Drone Security nevű cég drónja, amely 2 óra 6 percig maradt a levegőben.

A drónt Bustya Attila csíkszeredai mérnök tervezte, a cégben résztulajdonos az Igazi Csíki Sört gyártó Lénárd András is. A vállalkozó a rekorddöntés után elmondta: ezeket a drónokat Csíkszentsimonban gyártják, az alkatrészek több mint fele saját gyártású, úgynevezett mélysejtes technológiával, 3D nyomtatóval, fröccsöntővel és karbonszálas CNC géppel készülnek. A cégnek jelenleg 14 olyan újítása is van a dróntechnológia területén, amelyek már a szabadalmazási fázisban vannak.

A rekordkísérlet célja, hogy a startup drónjai a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljenek, és a technológia korlátok feloldásával nem csak a drónok széleskörű használatának lehetőségét segítsék elő, de a jogszabályi háttér megalkotására való igényre is felhívják a figyelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?