Az oroszok mégsem veszélyeztetik a teljes világhálót

Cáfolja egy amerikai szakember, hogy félteni kellene az internetet a tengeralatti kábeleket megtámadható oroszoktól. Mint azt néhány napja megírtuk, az amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábeleket.

Andrew Blum író korábban könyvet írt a világhálóról és minden olyan helyet felkeresett, ahol a tenger alatti kábelek elérik a szárazföldet. Számos hálózati szakemberrel is beszélgetett, és a birtokába jutott információk alapján úgy véli, hogy az aggodalmak meglehetősen alaptalanok.

"Az internet egyes részei talán sebezhetők, de az egész világháló nem. Egy kábel nyilván megsérülhet, de a hálózatokat, amelyek az internet alapját jelentik, redundáns módon alakították ki. Az Atlanti-óceán alatt 12-20 optikai kábelhálózat fut és mindegyik helyettesíthet egy másikat. A kábelek sérülése nem szokatlan, ezek a vezetékek általában 6 havonta vagy legfeljebb 2 év után tönkremennek. Az időtartam attól függ, hogy az adott térségben mennyire erős a hajóforgalom. Ráadásul, ha néhány kábelt meg is rongálnának, bizonyos adatforgalmat akkor is fenn lehetne tartani. A hálózatok felének kiiktatása azonban nagyon nagy és összehangolt akciót igényelne" – fogalmazott az sg.hu. szerint.

Amennyiben valaki a kommunikációs csatornákat akarná szabotálni, akkor egy masszív hackertámadással valószínűleg nagyobb sikerrel járna, mondta az író. "Ha valaki mind a tíz Frankfurt és New York közötti optikai kábelhálózatot megrongálná vagy megsemmisítené, akkor nem lenne olyan műholdas kapcsolat, amely a kieső kapacitásokat képes lenne pótolni. A jelenlegi kommunikáció 90-95 százaléka kábeleken keresztül zajlik", tete hozzá.

Címlapi képünk forrása: amazonaws.com

Kapcsolódók

Kimaradt?