Lépést tett az EU a felhasználók adatvédelméért

Hiába tehették meg az amerikai cégek, az EU szerint mégsem jó ötlet a felhasználók adatainak elszipkázása. Amerikai vállalatok ezrei szabadon mozgatják a felhasználói adatokat saját európai és amerikai szervereik között, mert ezt egy, az Európai Bizottság 2000-ben kiadott állásfoglalása szerint megtehetik. Ez most változni látszik.

Az egyezmény Safe Harbor néven ismert, az olyan nagy amerikai cégek, mint például a Facebook, Twitter pedig éltek is a benne foglalt lehetőséggel. Az Amerikában tárolt adatok kezelésekor, logikus módon, az amerikai szabályokat kell betartani. Az EU álláspontja viszont az, hogy az európai felhasználók adatait európai adatokként kell kezelni, és rájuk vonatkozóan minden, az EU-ban hozott szabályozást be kell tartani - írja a geeks.hu.

Mostantól minden amerikai cég köteles az európai felhasználók adatait európai szervereken tárolni – vagy alternatívaképpen nyilatkozatot tenni, hogy az USA-ban tárolt adatok kezelésekor a vonatkozó EU-s szabályokat is tiszteletben tartja.

A helyzetet bonyolítja egyébként, hogy a Safe Harbor eltörlésével gyakorlatilag minden ország szabadkezet kapott a digitális adatok tárolására vonatkozó szabályok kialakításában (értsd: további szigorításában), vagyis az amerikai cégeknek mostantól nemcsak az EU-val, hanem adott esetben annak országaival is megállapodásra kell jutniuk.

Az amerikai cégek álláspontja egyelőre nem ismert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?