Új elméletet ismertetett a fekete lyukakról Hawking

Stockholmban, a KTH Királyi Technológiai Intézet hallgatósága előtt ismertette a fekete lyukakra vonatkozó új elméletét a híres fizikus, Stephen Hawking.

Hawking az úgynevezett információs paradoxon feloldásáról beszélt, amely szerint amikor egy csillag létrehoz egy fekete lyukat, a lyukban elvesznek a csillag információi.

A tudós 1970-es években felvázolt elmélete szerint bármilyen hosszú ideig figyelnénk a fekete lyuk sugárzását, semmit sem tudnánk meg annak múltjáról. Ha ez így van, a fekete lyuk belsejében lévő információ véglegesen elveszhet, amikor a fekete lyuk eltűnik. Ez pedig megsérti a kvantummechanika azon törvényét, hogy az információ nem semmisülhet meg, és az időről alkotott elképzelésünk is darabokra hullhat – írja a Népszabadság.

Idén márciusban Dejan Stojkovic, a Buffalói Egyetem fizikusa is azt mondta, az információ nem vész el, ha belép egy fekete lyukba”, Hawking pedig egyetért vele. Véleménye szerint, amikor egy részecske belép a lyukba, az információit a horizonton hagyja, vagyis azon a határvonalon, amin belül minden anyagot magába szív a fekete lyuk. Amikor pedig a részecske kilép onnan, felveszi az információt, de már kaotikus formában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?