banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Műfenyő vagy vágott fenyő legyen a karácsonyfa? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat

Karácsonyfa terén az emberek két táborra oszlanak: vannak a műfenyő kedvelők, és vannak azok, akiknek csak a vágott fenyő hozza meg a karácsonyi hangulatot. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, ezeket gyűjtötte össze az otthonokesmegoldasok.hu portál.

A vágott fenyő előnyei

A valódi fa egyik legnagyobb előnye az illat, éppen ezért a vágott fenyő illata sokak számára elengedhetetlen az igazi karácsonyi hangulathoz.  A vágott fenyő kiválasztása emellett jó móka tud lenni, hiszen a tökéletes megtalálásához az összes fát végig kell tapogatni az árusoknál, míg megtalálja a vágyott darabot. A vágott fenyő egyébként még mindig környezetbarátabb megoldás, mint a műfenyő, mert sokan tévesen azt gondolják, hogy zöldebb, ha több évre vásárolnak műfenyőt, azonban annak gyártása, szállítása és lebomlási ideje alapján sokkal károsabb, mint a vágott fenyő.

A vágott fenyő hátrányai

Az igazi fenyők többnyire nem szabályos formájúak. Ez nem csak esztétikailag hátrány, de nehezebb is megállítani a talpán, mint a tökéletes formájú műfenyőt. A vágott fenyők felállítása és lebontása többnyire nagy kosszal jár a lehulló tűlevelek miatt, illetve a vágott fák kedvelőinek éves karácsonyi program a fatörzs talpba faragása, amely egyáltalán nem egyszerű és veszélytelen művelet.

A műfenyő előnyei

A műfenyőket általában több évre vásárolja az ember, így egyszer kell nagyobb összeget költeni a fára, és visszahozza az árát az évek során. Felállításuk gyors és egyszerű, valamint kosszal sem jár, illetve esztétikai szempontból a műfenyőké vezetnek, hiszen mindig tökéletes alakúak. Emellett alkalmasok arra, hogy már jóval karácsony előtt díszeleghessenek a szobában, mert nem hullatják a leveleiket.

A műfenyő hátrányai

A műfenyő nem környezetbarát megoldás, és mindig is látszani fog rajta, hogy nem igazi. Etikus vásárlás szempontjából sem jó választás, hiszen legtöbbjüket távol-keleti országok gyáraiban készülnek, ahol nem túl jók a munkakörülmények. Emellett a tárolása is nehézséggel jár, ugyanis év közben is meg kell őrizni valahol, és nagy helyet foglal el, még akkor is, amikor éppen használaton kívül van.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?