Bajuszos novemberrel az egészségért: így buzdítják szűrővizsgálatra a férfiakat

Idén is elstartolt a Movember, ami egy minden év novemberében zajló nemzetközi esemény: a kampány résztvevői a hónap során bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzésére, a szűrővizsgálatok jelentőségére.

A férfiak körében leggyakoribb a prosztatarák és a hererák, ezekre próbálja felhívni a figyelmet a mozgalom is, hiszen a rendszeres szűrővizsgálatokkal még időben felismerhetők és kezelhetők a problémák. Bár kevéssé ismert, a Movember a férfiak mentális egészségének fontosságára, és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságok megelőzésére is összpontosít.

A Movember az angol moustache – az ausztrál szlengben röviden „mo” –, magyarul bajusz és a november szóból alkotott elnevezés. Az 1999-ben indult kezdeményezés néhány év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát. Erdélyben elsőként a csíkszeredai Fun Fm Rádió csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek lényege, hogy résztvevői november folyamán nem borotválkoznak és bajuszt növesztenek, ezt egyfajta „kitűzőként” hordják, így hívják fel a figyelmet a férfiak egészségére.

A magyarországi kampányt a Movember Magyarország Egyesület szervezi és menedzseli, de tevékenységüket egész évben végzik MentsManust Mozgalom néven. A kampányhoz egyébként bárki csatlakozhat, ha szívén viseli a férfiak egészségét és a megelőzés fontosságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?