Újra beköszönt a bajusz kora Csíkszeredában (GALÉRIA)

Ismét mozgósította a bajusztestvéreket a csíkszeredai Fun Fm rádió. A tavalyi sikeres kampány után idén újból felhívják a figyelmet a férfiakat érintő betegségekre. A szervezők annyit kérnek, növesszen bajuszt mindenki, aki egyetért az akció céljával.

A Movember mozgalom tíz éve indult Ausztráliából, ehhez csatlakozott Erdélyben immár második alkalommal a csíkszeredai Fun Fm rádió, hogy felhívják a figyelmet a férfiakat leggyakrabban érintő betegségekre, mint például a prosztatarák.

„Tavalyelőtt olvastam erről az akcióról először, de már november közepén, így abban az évben nem tudtunk csatlakozni. Ám tavaly időben nekifogtunk a szervezésnek, és sok férfit sikerült mozgósítanunk a jó ügy érdekében“ – mesélte Günther Ottó, a Fun Fm rádió programigazgatója.

A kampányban regisztrált férfiak személyenként egy ingyenes  szűrővizsgálatot vehetnek igénybe. Fizikális vizsgálatot, illetve egy teljeskörű vértesztet lehet kérni. A tavalyi kampány során a 100 megvizsgált alany felénél találtak elváltozásokat, négynél pedig kialakult prosztatarákot fedeztek fel, ám szerencsére gyógyítható stádiumban.

A hétfő esti bajusztetstvér találkozón közel ötven férfi vett részt, a legkisebb tíz éves volt, a legidősebb hetven. Dorin Singeorzan urológus szakorvos elmondta, évről-évre egyre több férfi látogat el a szakrendelésre, hogy megelőzésként megvizsgáltassa magát.

„Bár a betegség az 50-60 éveseknél a leggyakoribb és a legagresszívabb, a nyitott, rugalmas fiatalok felelőssége, hogy felhívják idősebb férfitársaik figyelmét a megelőző vizsgálatokra. Ugyanis a prosztatarák az a betegség, amelyet ha időben fedezünk fel, még gyógyítható“ – hangsúlyozta Singeorzan.

Günther Ottó szerint az a legijesztőbb ebben a  rákfajtában, hogy legtöbbször tünetmentes. Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere is a kezdeményezés mellé állt.

„Az ember akkor szokta értékelni az egészséget, amikor már nincs, pedig sok betegség megelőzhető lenne. Ez egy olyan pozitív kezdeményezés, amelyet támogatni kell“ – nyilatkozta az alpolgármester. A csíkszeredai városvezetésből egyébként Ráduly Róbert Kálmán polgármester is lelkesen növeszti a bajszát.

A csíkszeredai bajusztestvérek november végén újból találkoznak, amikor is   megbeszélik az eddigi tapasztalatokat. Dorin Singeorzan urológus szakorvos elmondása szerint az Egészségügyi Minisztériumnak nincs ilyen vagy ehhez hasonló figyelemfelkeltő kampánya.

 

Mihály László újságíró Szőke Domokos alpolgármester Csík Terület Ifjúsági Tanácsa Günther Ottó

Kapcsolódók

Kimaradt?