Ez a 7 logikai játék fejlesztheti gyermeke agyát

A logikai gondolkodást érdemes már gyermekkorban fejleszteni, ugyanis az ebben jeleskedő gyermekek már az iskolában is sikeresek lesznek, meglátják a dolgok közti ok-okozati összefüggéseket. A kicsikkel már óvodáskorban rengeteg olyan játék játszható, ami fejleszti a türelmüket, gondolkodásukat, logikai készségeiket. A femina.hu portál összegyűjtötte a 7 leghatásosabbat.

Jó, ha a szülő tudja, melyek azok a területek gyermekénél, amik fejlesztésre szorulnak. Ha nagyon izgága, és kevésbé tud koncentrálni, akkor az összpontosításán kell csiszolni, ha feledékeny, és ritkán emlékszik, mit hol tesz le, akkor memóriáján is érdemes dolgozni. Ezek a kognitív képességek mind összefüggenek, így a leghatékonyabb az, ha nem csak egy készség vagy képesség fejlesztésére koncentrál a szülő.

Fontos a gyakorlás és az elme edzése

  1. A barkochba klasszikus észjáték, ahol az egyik fél gondol valamire, a másik pedig eldöntendő kérdésekkel próbálja kitalálni, mi is az. Javítja a memóriát, fejleszti a türelmet és a logikus gondolkodást. Könnyített verziója, amikor a kitaláló csak egy, a szobában lévő tárgyra gondolhat.
  2. A kincskereső játékok rendkívül mozgalmasak és izgalmasak. Rejtsen el dolgokat, kis üzeneteket, találós kérdéseket a lakásban vagy a kertben, hogy azok összefüggően utaljanak a soron következő dolog hollétére, amik elvezetnek a végső kincshez. A játék megalkotásához kitalálhat kerettörténetet, amibe a kincskeresés beilleszthető. Nagyobb gyerekeknek ajánlott, akik már tudnak olvasni.
  3. A kirakós játékok a gyerekek összpontosítását, monotóniatűrését, stratégiai és logikai gondolkodását, szem-kéz koordinációját egyaránt fejlesztik. Segítenek, hogy formákban és színekben gondolkozva, a részeket egymás mellé illesztve újabb és újabb sikerélményeket éljenek át, miközben egyre közelebb kerülnek a teljes kép kirakásához.
  4. Találd ki, hogy ki vagyok én: a játékot akár ketten, de többen is lehet játszani. A lényeg, hogy kitalálják, kit személyesít meg. Fontos, hogy olyan témakört válasszatok, amivel biztosan tisztában van. Nem árt, ha először kicsit könnyebb karaktert keresnek neki, hogy a kudarcélmény ne vegye el a kedvét a további köröktől, a későbbiekben nyugodtan lehet nehezíteni.
  5. Találjon ki gyermekével közösen szavakat, ezeket írja fel kis cédulákra, majd keverje össze. Többféleképpen is játszható: húzzák ki őket, és úgy szőjenek minél logikusabb történetet a sokszor képtelen szavak sorozatából. Rajzolással ötvözve az élmény még élvezetesebb, arról nem is beszélve, hogy így a gyerek finommotorikus mozgása is fejlődik.
  6. A szólánc amennyire egyszerű, annyira hatásos, hogy a gyermek szókincsét és aktív szóhasználatát bővítse. Ilyenkor kitalálsz egy szót, aminek az utolsó betűjével, hangjával kell a gyereknek mondania egy szót, és így tovább. Nagyobb gyerekeknek való.
  7. Memóriajátékok vásárolhatók, de a gyerekkel közösen is megrajzolhatók. Így rajzolást is elegyítve a játékkal a memóriáján túl a fantáziáját és másolási, illetve szintén a finommotorikus képességeit is fejlesztheti a szülő.

Kapcsolódók

Kimaradt?