Ez a 7 mondat segíthet a szorongó gyereknek

A szorongás alól nem kivétel sem a gyermek, sem a felnőtt. Az ovis csúfolódás, egy iskolai beadandó, felmérő vagy a munkahelyi, családi gondok is előidézhetik a félelmet. A szülők egyik fő feladata az, hogy enyhítsék gyermekeikben a feszültséget. Lisa Petsinis életmód-tanácsadó útmutatója fogódzót adhat a szorongó gyerekek családjainak: az nlc.hu portál kiemelte belőle azt a 7 fontos mondatot, ami ennyítheti a pánikot.

„Megértem, hogy félsz.”

A szakember szerint egy gyerek esetében sokszor már az enyhíti a belső feszültséget, ha a szülő megfogalmazza számára, mit érez. Ha ez megvalósul, már könnyebben indul el a megoldás felé.

„Tudom, hogy nehéz.”

Ha a szülő tükrözi a gyermek érzéseit, egyszerűbbé teszi számára, hogy megnyíljon, és elmondja, milyen gondolatok kavarognak a fejében. Fontos elmondani a csemetének, hogy eljesen rendben van, hogy így érez.

„Szeretnél egy ölelést?”

A fizikai kontaktus serkenti az oxitocin (az egyik boldogsághormon) termelődését, és csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét. Tehát az ölelés nemcsak azért kell a gyereknek, hogy biztonságban érezze magát, amikor szorong, hanem fizikailag is jobban lesz tőle.

„Lélegezz mélyeket!”

A lélegzés az egyik legjobb relaxációs technika: ha a gyerek pánikol, a legjobb, ha megtanítja mélyeket lélegezni, mert ez megnyugtatja az ugrásra kész szervezetet, és elcsendesíti az elmét.

„Mi a legrosszabb, ami történhet?”

Ez a kérdés abban segít, hogy más szemszögből nézze a gyerek a saját aggodalmait, a végeredménye pedig általában az, hogy rájön, sokkal kisebb a probléma, mint ahogy belül érzi.

„Tegyél meg minden tőled telhetőt!”

Tudatosítani kell a gyerekben, hogy nem kell tökéletesnek lennie, épp elég, ha megtesz minden tőle telhetőt. Jellemzően ilyen fajta szorongás az iskolásoknál fordul elő dolgozatok előtt, úgyhogy gyakran kell használni ezt a mondatot.

„El fog múlni ez az érzés.”

Amikor szorong az elme, a félelem időtlenné válik – az az érzése az ijedt személynek, hogy örökké borús marad minden. Ezért kell emlékeztetni a gyereket arra, hogy nem fogja mindig ilyen rosszul érezni magát a bőrében, elmúlnak a nehézségek, és újra felhőtlenné válik az élete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?