Romániába is eljut: hatékonynak tűnik egy kísérleti koronavírus-gyógyszer

A remdesivir nevű készítmény az első gyógyszer, amely hatásosnak tűnik a koronavírus ellen – nyilatkozta a Mediafaxnak pénteken az Országos Mikrobiológiai Társaság elnöke. Alexandru Rafila szerint van remény arra, hogy őszire gyógyíthatóvá váljon a Covid-19-betegség.

A szakember elmondta, a gyógyszert eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki. A chicagói egyetem kutatóinak jelentése szerint gyors javulást mutatott azoknak a koronavírusos betegeknek az állapota, akiket a Gilead Sciences készítményével kezeltek a klinikai tesztjük során. A teszten 125 beteg vett részt, és a lázas és légzőszervi problémákkal küzdő páciensek közül csaknem mindegyik felépült egy héten belül. A 125 vizsgált betegből 113 súlyos tüneteket produkált, voltak köztük olyanok, akik lélegeztetőgépen voltak.

Mindegyikük naponta infúzióban kapta meg a gyógyszert a chicagói egyetem által felügyelt teszt során, és volt köztük olyan, akit már egy nap elteltével levehettek a lélegeztetőről. Többségüket már 6 nap után kiengedhették a kórházból, az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett alkalmazni – részletezte Alexandru Rafila.

A szakember elmondta, az eredmények ígéretesek, de még várni kell a többi klinikai teszt adataira is, amelyeket a világ több pontján végeznek. Hozzátette: Románia még nem rendelkezik ezzel a gyógyszerrel, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) révén „egy-két héten belül” a hazai betegeken is tesztelni fogják.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: Pexels)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?