Applikációk: időrablók vagy szövetségesek? Időmenedzsment-műhelyen jártunk

„Odaadnál 10 évet az életedből 1 millió euróért?” – tette fel a kérdést szerda este a kolozsvári Planetáriumban Dániel Botond, szociológus, ifjúságnevelő, időmenedzsment-szakértő, aki a Máltai Szeretetszolgálat és a Polaris Oktatási Központ szervezésében tartott előadást Időgazdálkodás II. - Applikációk: időrablók vagy szövetségesek címmel. A rendezvényen ajánlásokat kaphattunk olyan alkalmazásokról, amelyek időmenedzsment szempontjából hasznosak lehetnek, de az előadó az egyetemistákat is ellátta néhány hasznos tanáccsal a vizsgaidőszakra vonatkozóan.

Ki mondott le valamiről, hogy itt legyen? Ki az, aki már a héten elkésett valahonnan? Ki gondolja úgy, hogy a határidő a legjobb motiváció? Ezekre a kérdésekre kellett kézfelemeléssel válaszolniuk azoknak akik részt vettek az időmenedzsment-műhelyen. Az előadó meg is jegyezte: „Ha még egy napom lett volna – mintha ez a generációnk jelmondata lenne”.

„Az idő pénz.” – hangzott el a jól ismert mondás a közönség soraiból, erre válaszként Dániel Botond egy anonim, internetes szavazásra hívta a jelenlévőket. Az alábbi kérdésre kellett választ adni: Odaadnál 10 évet az életedből 1 millió euróért? „A válaszokból is látszik, hogy az idő sokkal többet ér, mint a pénz. Ráadásul az időt nem lehet örökölni, kölcsönkérni, kereskedni vele, azt kell beosztanunk, amink van” – magyarázta a szakértő.

Megtudtuk, hogy az időmenedzsment három részből áll: az életterületekből, a tervezésből és a kivitelezésből. „Valójában az életterületeinket kell rendbe tennünk, szükségünk van a szűrőkre is. Egy egy feladat elvállalásakor vagy éppen végzésekor tegyük fel magunknak a kérdést: kell ez nekünk?” – mondta Dániel Botond, majd hozzátette: nincs tuti időmenedzsment recept, mindenkinek magának kell a „szerszámosládából” kivennie azt, ami hozzá és az életéhez a leginkább passzol.

Ezek az applikációk segíthetnek

Hogy mennyire vagyunk egy nap hatékonyak azt nagyban befolyásolja az, hogy előző este mikor feküdtünk le és sikerült-e kipihenjük magunkat. Az időmenedzsment-szakértő egy fontos tanácsot adott: igyekezzünk nagyjából ugyanakkor lefeküdni és felkelni, beleértve a hétvégéket is, így elkerülhetjük a social jetlaget.

Vannak olyan applikációk, karkötők, karórák amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy kipihentebbek és ezáltal produktívabbak legyünk. Az f.lux például sárgás fényt ad a telefon, számítógép kijelzőjének, ezáltal hagy minket elálmosodni. A Sleep Cycle nyomon követi az alvásunkat és a könnyű alvás fázisában ébreszt fel minket. A Sleep Town segítségével szintén a pihenési szokásainkat követhetjük, ám egy játékos formában várost építve. 

Az időrabló tevékenységek ellen – mint például a Facebook-hírfolyam görgetése, hírek olvasgatása – is védekezhetünk applikációk segítségével. Ha tudni szeretnénk mivel megy el az időnk, érdemes ezeket kipróbálni. A Rescue Time egy jó telefonos applikáció lehet erre, de ugyanígy a Firefox böngészőben használható Mind the Time, vagy éppen a Google saját alkalmazása a Digitális jólét (Digital Wellbeing), amely átfogó képet tud nyújtani a digitális szokásainkról (mennyit használjuk a különböző applikációkat, mennyi értesítést kapunk, milyen gyakran nyúlunk a telefonunkhoz). 

Fókuszt segítő applikációk

Dániel Botond az eszmélési idő fogalmát is megmagyarázta. Ez az az idő amennyi idő kell ahhoz, hogy rájöjjünk, például már megint a Facebookot görgetjük. Ez átlagosan 5-7 perc de, ha naponta csak négyszer fordul elő, az is 20 percet jelent a napunkból, amit hasznosabban is eltölthetnénk. A szakértő egy másik hasznos tippje, hogy mentsük el könyvjelzőnek a Facebook Üzeneteket, így egy-egy üzenetváltásnál nem fogja elterelni a figyelmünket a közösségi oldal hírfolyama.

De más, a fókuszálást segítő alkalmazással is megismerkedhettünk a szerda esti rendezvényen. A LeechBlock Google Chrome és Mozilla Firefox böngészőkre egyaránt használható applikáció amellyel bizonyos oldalakat általunk meghatározott időre letilthatunk, ezzel is növelve a hatékonyságunkat. A Brain Focus a Promodoro technikára épülő applikáció amely bizonyos időszakokra letiltja az általunk meghatározott alkalmazásokat, ezen kívül segít megtartani a fókuszált munka – szünet egyensúlyát.

A Forest applikáció is ezen az elven működik csak itt játékos formában fákat ültethetünk, ha fókuszálunk és nem nyúlunk a telefonunkhoz. Sőt, a fizetős verzió használata esetén a cég vállalja, hogy ha mi fákat ültetünk – ezáltal hatékonyak vagyunk –, a cég a valóságban is vállalja ugyanezt, tehát fákat ültet. 

A tervezésben is nagy hasznát vehetjük a különböző applikációknak. A Trello például táblák és kártyák által segít átlátni a feladatainkat, hasonlóan az asanahoz, amellyel egy-egy csapat feladatait is nyomon követhetjük, a todoisttel pedig feladatlistákat hozhatunk létre, sőt ismétlődő feladatokat is beállíthatunk magunknak (pl.: az egyetemi órákat).

A Toggl egy komplexebb alkalmazás, amely időmérőt tartalmaz és a projektmenedzsment során is használható. Munkaterületek – projektek – feladatok – ezek alapján épül fel és segíti a hatékonyságunkat, többek között elemzést is készít az időbeosztásunkról, amelyet átböngészve fejlődhetünk időmenedzsment szempontjából.

Az Amazing Marvin bár fizetős alkalmazás a szakértő szerint megéri az árát, hiszen 72 funkciója –  naptár, feladatlista, időmérő, fókusz-mód – van, amelyek ki-be kapcsolhatók attól függően, szükségünk van-e rá. „Ez egy igazi szerszámosláda. Minden, amit mi időmenedzsmentből tanítunk, az ebben benne van” – magyarázta Dániel Botond.

Szesszió előtti gyorstalpaló

„A diákoknak szesszióban többek között két nagy problémájuk van: a túl nagy adagnyi tanulnivaló és a stressz” – mondta Dániel Botond, aki néhány tanáccsal is segítette az egyetemistákat.

  • Tudd, miért vizsgázol! Például: ösztöndíjat akarsz szerezni, ingyenes helyen akarsz maradni, le akarod tudni a vizsgákat még szesszióban stb.
  • Legyenek elérhető céljaid!
  • Legyen egy pontos terved a vizsgaidőszakra, tudd, hogy mikor, melyik dolgozattal, tantárggyal foglalkozol!
  • A feladatokat bontsd le apró, könnyen megvalósítható részekre! Ezáltal csökken a szorongásod és megelőzheted vele a halogatást. Például egy dolgozat írásakor egy-egy részfeladat lehet a bibliográfia összeállítása, a táblázatok megszerkesztése.
  • Hozd összhangba a feladataid nehézségét az energiaszinteddel! Ha fáradt vagy, tedd fel magadnak a kérdést: ebben az állapotban mire vagyok képes? Lehet, hogy ilyenkor nem tudsz már tételek tanulni, de például átnézheted a dolgozatodat, összegyűjtheted a következő vizsgára a tananyagot.
  • Tanulj és pihenj intenzíven!
  • Iktasd ki a zavaró tényezőket! Igyekezz leszűkíteni a kommunikációs csatornákat, amíg tanulsz, csak akkor érjenek el telefonon, Facebookon, ha igazán fontos dologról van szó és nem ér rá pár óra múlva válaszolni.
  • Kezdd el már MA!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?