Egyes ételek elveszítik eredeti jellegüket, ha mélyhűtőbe kerülnek

Nedves, pépes, szemcsés, ernyedt – egyes ételek elvesztik eredeti jellegüket, ha fagyasztóba kerülnek, erről viszont kevesen tudnak. Sokak számára nem egyértelmű, hogy mit szabad lefagyasztani és mit nem, így gyakran adódnak kellemetlen meglepetések a kiolvasztás után – írja a femina.hu portál.

A fagyasztás lényege, hogy az alacsony hőfok által megakadályozzuk a mikroorganizmusok elszaporodását, az étel megromlását. A legtöbb étel állagán nem változtat ez a folyamat, azonban akadnak olyan tejtermékek, zöldségek és egyéb eledelek, amelyeket megvisel a lefagyasztás.

A tejföl, a kefir és a joghurt olvadás utáni állaga szemcséssé válik a kicsapódó zsír miatt. A folyékony tejszínből kiolvadás után már nem készíthető hab, és a lágy sajtok is elveszítik eredeti állagukat, ha fagyasztóba kerülnek.

A csokoládé ugyan fagyasztható, de a folyamat következtében kicsapódik felületén a fehér színű kakaóvaj. A pudingot viszont tilos mélyhűtőbe helyezni, mert ott teljesen tönkremegy. Emellett tilos és veszélyes visszafagyasztani az egyszer már folyékonyra olvadt fagylaltot, valamint újrafagyasztani az egyszer már kiolvadt nyers húst és kiolvadt készételeket, mert később megárthatnak, ételmérgezést okozhatnak.

A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, az uborka, a paradicsom, a görögdinnye vagy a szőlő nem bírják jól a fagyasztást, teljesen elveszítik eredeti jellegüket. A spenót ugyancsak, ám ha nem levél formájában akarjuk felhasználni, hanem főzeléknek készítjük, le lehet fagyasztani. A krémes állagú avokádó kenhetősége is tönkremegy, miután kiolvadt: ezt sem érdemes tehát lefagyasztani. Jól fagyaszthatók a bogyós gyümölcsök, mint az eper vagy a szeder, mert ezeknek csak valamelyest változik az állaga kiolvadás után.

A tojás bizonyos esetekben fagyasztható, de előfordul, hogy mégsem tanácsos ezzel próbálkozni: például héjastól tilos lefagyasztani, mert a héj megrepedhet a hideg hatására, és kifolyik a tojás belseje. A tojást felverve, illetve szétválasztva érdemes lefagyasztani. Bár kissé megváltozik az állaga, ugyanúgy ehető marad.

Azt azonban érdemes tudni, hogy három hónapnál tovább semmi sem maradhat a jégszekrényben, mert minél több idő telik el, annál inkább romlik az ételek minősége.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?