A Black Friday és a divat – erre voltak kíváncsiak idén a romániai netezők

Mint minden évben, a Google közzétette országonkénti lebontásban is a legnépszerűbb kereséseket. Ezek a romániai eredmények.

Mint azt egy évvel ezelőtt megírtuk, 2018-ban az érettségi eredmények, a képességvizsga, illetve az eMag-os Black Friday érdekelte a romániai netezőket. A lista jelentősen megváltozott idén: az online áruház fekete pénteki árleszállítási akciója az első helyre tornászta fel magát, és lecsúszott a dobogóról a két oktatással kapcsolatos keresés.

Helyettük a divat vált központi kérdéssé: második helyen ugyanis Răzvan Ciobanu divattervező áll, a harmadikon pedig az About You ruhabolt. A negyedik helyre feltornászták magukat az EP-választások eredményei, ötödik helyen a fiatalon meghalt Cameron Boyce színész volt.

A hatodik helyet – akárcsak tavaly – ismét a politika foglalja el, az államfőiválasztás eredményeivel, a hetedik helyet a bukaresti időjárás utáni érdeklődés vitte el. Ezt követte a globális keresésekben is előkelő helyen szereplő iPhone 11, majd az idén elhunyt rögbijátékos, Marcel Toader, és végül a román-svéd futballmérkőzés a világbajnokságon.

Agyhártyagyulladás és kardszárnyú delfin

A legtöbbeket az agyhártyagyulladás érdekelt a „micsoda a” kérdések listáján, második helyen a kardszárnyú delfin volt. A harmadik helyre a „mi az ige” kérdés került, de a torokgyík, a fizika és a Halloween mibenléte is izgatta a keresőket.

A „hogyan” kérdések között a legnépszerűbb a kör területének kiszámítására vonatkozott, a második legnépszerűbb arra, hogy melyek az influenza tünetei. A harmadik a „hogyan kell szavazni” lett, a negyedik az átlagszámítás iránt érdeklődött.

A legnépszerűbb recept a bodzalimonádé lett, de a palacsinta is rengeteg keresést produkált, ahogyan a kalács is. A negyedik helyre tornászta fel magát a savanyúkáposzta receptje, az ötödik helyen ismét a palacsinta jelent meg – ezúttal angolul leírva.

Három telefonmárka, sok szuperhős

Az okostelefonok iránti érdeklődés tízes toplistája három telefonra szűkült mára: az első helyen a már említett iPhone 11 volt, amelyet a Samsung S10 és A10 követett. Ezután jött a Huawei P30 Pro és Lite, majd a Samsung A50, iPhone 11 Pro, Huawei P20 Lite, Huawei P30 és Samsung A70.

A globális mérésekhez hasonlóan Romániában is taroltak a szuperhős-filmek. Az Aquaman, az Avangers: Endgame szerezte meg az aranyt és ezüstöt, a bronzot a román gyártású Oh, Ramona! vitte el. A Captain Marvel és a Green Book követte ezt a listán, majd az After, a Bohamian Rhapsody, a John Wick 3 és A Star is Born.

Foci, foci, foci (tenisz)

A sportokra vonatkozó legtöbb keresést a már említett svéd-román mérkőzés kapta, a dobogó második helyére a wimbledoni teniszbajnokság került. A harmadik helyen az Eb-selejtező román-spanyol meccse volt, a hatodik helyen a román-norvég meccs, a kilencediken a Románia-Málta összecsapás.

Vitte a negyedik, ötödik és hetedik helyezést a U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság: a negyediket általában véve a bajnokság, az utóbbi kettőt a román-francia és román-német mérkőzések. A nyolcadik helyet kapta meg a Roland Garros teniszbajnokság, a tizediket az Australian Open tenisztorna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?