Magyar fényképész nyerte Az év csillagászati fotósa pályázat díját – mutatjuk a nyertes alkotásokat

A Greenwichi Royal Museum 2019-es pályázatán – amely Az év csillagászati fotósa címen jelent meg – a nemzetközi jelöltek különböző kategóriákban versenyezhettek. A mezőny káprázatos remekművei fölött idén egy magyar fotográfus győzedelmeskedett: Francsics László lett az év csillagászati fotósa.

Francsics László fényképé a holdfogyatkozást 35 fázisban mutatja be. A 35 felvételből összeillesztett, a folyamatot jobbról balra szemléltető képen jól látható a Hold színeváltozása, lassú vörösbe borulása. Különlegessé teszi, hogy megmutatja azt az időszakot is, amíg a légköri ózon színszűrő hatására a Holdkorong széle rövid ideig kékben tündököl – emeli ki a contextus.hu portál.

A magyar fényképész munkája mellett kiemelkedő helyet kaptak a Sarki fény, a Csillagok és csillagködök, a Galaxisok, a Napunk, az Emberek és világűr, a Bolygók és üstökösök, az Égi tájkép, a Robottávcső és Az év felfedezettje kategória díjazottjai is.

Nicolai Brügger: Az őrző (Sarki fény kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Ignacio Diaz Bobillo: A Szabadság-szobor csillagköd (Csillagok és csillagködök kategória nyertese) Fotó: rmg.co.uk Rolf Wahl Olsen: Az NGC 3923 elliptikus galaxis héjai a Hydra csillagképben (Galaxisok kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Alan Friedman: Kis tűzijátékok (Napunk kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Ben Bush: Ben, Floyd és a mag (Emberek és világűr kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Andy Casely: Az Opportunity halála (Bolygók, üstökösök és aszteroidák kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Francsics László: Infravörös Szaturnusz (Robottávcső kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Wang Zheng: Keresztül a történelem egén (Égi tájkép kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk Ross Clark: Az Orion ékkövei („Az év felfedezettje Sir Patrick Moore-díj” kategória megosztott első helyezettje) Fotó: rmg.co.uk Shuchang Dong: Ég és föld, csillagok és homok („Az év felfedezettje Sir Patrick Moore-díj” kategória megosztott első helyezettje) Fotó: rmg.co.uk Davy van der Hoeven: Csillagvirág (Ifjúsági díj kategória győztese) Fotó: rmg.co.uk

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?