Csíkok helyett pöttyökkel született egy zebra

Az IFLScience beszámolója alapján a kenyai Masai Mara Nemzeti Rezervátumban a közelmúltban egy kivételes, barna alapon fehér pöttyös zebracsikót figyeltek meg, a róla készült fotókat pedig a Twitteren tették közzé – számolt be a 24.hu portál.

A különleges példányt egy túravezető vette észre, ezt követően több fotós is megörökítette. A felfedezője után a Tira nevet kapta. Különlegessége voltaképpen egy genetikai mutációban rejlik, ugyanis a szakértők úgy vélik,Tira esetében a melanizmus egy típusa idézi elő a furcsa szőrzetet.

A Masai Mara Nemzeti Rezervátum közleménye szerint néhány éve találtak már egy hasonló egyedet, igaz, azon az élőlényen fel lehetett fedezni a csíkokat, és a farka is ecsetszerű volt. Ez a rendellenesség abból áll, hogy a melanin nevű sötét pigment felhalmozódása miatt a bőr és a szőrzet is sötétté válik. Ehhez hasonló rendellenességet először 1977-ben figyeltek meg.

A kutatók többsége ma már úgy gondolja, a zebracsíkok fő feladata nem az álcázás, hanem a böglyök távoltartása, illetve a fajtársak megkülönböztetése. Pöttyös szőrzete miatt Tirát valószínűleg több csípés éri majd, és egyedisége okán talán a ragadozók figyelmét is jobban fel fogja kelteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?