Jó hatással van szervezetünkre a rendszeres vörösbor-fogyasztás

Bár komoly problémákhoz vezethet, a mértékletes alkoholfogyasztásnak megvannak a pozitív egészségügyi hatásai. A Daily Mail számolt be a londoni King's College kutatásáról, amelyben azt vizsgyálták, milyen hatása van a különböző szeszes italoknak az emésztőrendszerre. Az eredmények alapján kiderült, jót is tehetünk szervezetünkkel, ha néha-néha vörösbort kortyolgatunk. 

Az Egyesült Királyságban végzett kutatásban 458 nő ikerpár vett részt. A kutatók a sör, az almabor, a vörös- és a fehérbor, illetve más szeszes italok hatását vizsgálták a bél mikrobiomjára. A mikrobiom az emberi testben élő mikroorganizmusok (mikrobák) ökológiai rendszere, amelyek táplálnak és védenek minket.

A kutatásból kiderült, hogy a vörösbort-fogyasztók mikroorganizmusainak összetétele sokrétűbb, gyomruk egészségi állapota jobb, így kisebb az esélyük az elhízásra, a magas koleszterinszintre, szemben azokkal, akik fehérbort, sört, almabort isznak rendszeresen. 

„A bélmikrobióta sokszínűségére és egészségére jó hatással van a mérsékelt vörösbor-fogyasztás. A bélmikrobióták egyensúlyának felbomlása csökkentheti az immunrendszer működését, súlygyarapodáshoz vezethet és megnövekedhet miatta a koleszterinszint is" – magyarázta Dr. Caroline Le Roy. A szakértő a kutatás eredményeit figyelembe véve azt tanácsolja, hogy ha alkoholt fogyasztunk, válasszuk a vörösbort más szeszes italok helyett.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?