Ilyen gyakran kell a konyharuhát mosni

A konyhai törlőkendő valószínűleg egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket nem mosunk elég gyakran. Könnyű elfelejtkezni róla, hiszen mindig a kezünk ügyében van és azt gondoljuk, ha megszáradtak, már használhatjuk is ezeket. Valójában azonban egészségünk érdekében is fontos lenne a konyharuhák gyakori mosása – derült ki a Taste of Home cikkéből. 

„Nem is gondolnánk, hogy a konyharuha egyike lehet háztartásunk legkoszosabb eszközeinek, mivel sűrűbben használjuk tisztításra annál, amilyen gyakran kimossuk" – magyarázza Bailey Carson, egy takarítócég vezetője. Ezt az állítást támasztja alá az Amerikai Mikrobiológiai Társaság vizsgálata, amely kimutatta, hogy a háztartásokban lévő konyharuháknak legalább a fele penészt és baktériumokat is tartalmaz. Ennek az az oka, hogy a nedvességszívó tulajdonságának köszönhetően a konyharuhák ideális élőhelyet biztosítanak a baktériumoknak. 

Hogy mikor kell kimosni a konyharuhát, az attól függ, milyen gyakran használjuk. Elég három-négy nap után lecserélni a konyharuhát, ha csak a kezünket töröljük meg benne. Ha azonban ezzel tisztítjuk a konyhapultot, a tűzhelyet, esetleg a töröljük szárazra az elmosott edényeket, érdemes naponta lecserélni. Ha a konyharuha nyers hússal érintkezik, azonnal mehet a szennyeskosárba. 

Kapcsolódók

Kimaradt?