Egyre nagyobb a vízválság: India után Spanyolország és Marokkó következik

Hónapok óta tart a kritikus vízhiány India különböző városaiban, egy nemrégiben megjelent kutatás pedig arra figyelmeztet, hogy Spanyolországot és Marokkót is fenyegeti a vízválság – közölte az Élő Bolygónk portál.

A kritikus vízhiány következtében az indiaiak órákig állnak sorban kannákkal, hogy vizet vihessenek haza a még fennmaradt vízlelőhelyekről. A problémát súlyosbítja az ország csatornarendszere, amely ahelyett, hogy lehetővé tenné a helyi természetes és mesterséges tárolók feltöltését, gyorsan elvezeti a vizet.

A NITI Aayog kutatóközpont tanulmányai rávilágítottak, újabb huszonkét indiai várost fenyegeti a szárazság, így vonatokkal fogják szállítani a vizet többek között Delhi, Hyderabad, Bengalaru, Gurgaon és Faridabad városaiba is.

A vízhiány a klímaváltozás egyik leghamarabb jelentkező negatív hatása világszerte: hasonlót várnak Mexikó városában és São Paulóban is. Emellett a Resource Watch látványos térképe négy különösen veszélyeztetett régiót is bemutat: Európában Spanyolország kerülhet kritikus helyzetbe, Marokkóban az érintett területeken gyakorlatilag három év alatt tűnt el a víz, és újabb területek kerültek veszélybe, és kiemelten kockázatos zónaként határozható meg Irak is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?